Vanliga frågor om försäkringar

Svar på dina frågor om försäkringar

Här listar vi vanliga frågor om olika försäkringar. Kanske ger det dig svar på dina frågor kring bilförsäkringar, hemförsäkringar eller djurförsäkringar.

Bilförsäkringar

Vad kostar en bilförsäkring?

Man kan inte säga en fast kostnad för en bilförsäkring. Kostnaden för en bilförsäkring beror på fler olika faktorer. Dels beror det på hur gammal du är, vart du bor och vilket bilmodell du ska försäkra. Priset skiljer också beroende vilken typ av bilförsäkring du tecknar. En helförsäkring är alltid dyrare än en trafikförsäkring. Utöver dessa faktorer skiljer sig priserna för bilförsäkring mellan försäkringsbolagen. Därför är det enklast att jämföra bilförsäkringar för att enkelt se vad en bilförsäkring kostar.

Jämför bilförsäkringar

Priserna skiljer sig mycket beroende på vart du bor. Här nedan ser du en lista på snittpriser över landet.

Län Snittpremie
1. Västerbotten 3 339
2. Gotland 3 463
3. Kalmar 3 467
4. Gävleborg 3 525
5. Jämtland 3 562
6. Blekinge 3 648
7. Dalarna 3 665
8. Kronoberg 3 708
9. Norrbotten 3 733
10. Värmland 3 820
11. Västernorrland 3 827
12. Halland 3 932
13. Örebro 3 965
14. Södermanland 4 129
15. Skåne 4 225
16. Västmanland 4 227
17. Östergötland 4 240
18. Uppsala 4 250
19. Jönköping 4 285
20. Västra Götaland 4 572
21. Stockholm 5 859

Källa: Zmarta

Läs mer om: Vad kostar en bilförsäkring?

Kan man teckna bilförsäkring på helgen?

Tack vare internet är det inga problem att teckna bilförsäkring på helgen. Genom att använda försäkringsbolagens internettjänster kan du teckna bilförsäkring när som helst, dygnet runt.

Så länge du gör det samma dag och anger det försäkringen ska börja gälla det datumet som du köper bilen så har du ett bra skydd genom försäkringen.

Missar man att teckna försäkring bara för att det är helg kan det rapporteras till Trafikförsäkringsföreningen och man får då betala en trafikförsäkringsavgift. Avgiften är betydligt högre än vad försäkringen skulle kosta samt att man inte har något skydd om en olycka skulle ske.

Läs mer om: Kan man teckna bilförsäkring på helgen?

Är min bil försäkrad?

Hur ser man om sin bil är försäkrad?

Enklaste sättet att kontrollera om sin bil är försäkrad är att logga in på Transportstyrelsens Mina sidor. Logga in med din e-legitimation här.

Genom Transportstyrelsen får du reda på om bilen är försäkrad och via vilket försäkringsbolag.

Är din bil försäkrad kan du även kontrollera senaste betalningarna genom din internetbank. Då ser du vilket försäkringsbolag som gjort dragningar från ditt konto. Vill du veta mer detaljerade uppgifter om vad som ingår i din bilförsäkring kan du leta upp ditt försäkringsbrev som du fick när bilförsäkringen tecknades.

Enligt lag måste alla bilar minst ha en trafikförsäkring för att få användas i trafik. Trafikförsäkringen är ett måste även om bilen är stulen, har körförbud eller ej körbar. Enda gången man ej behöver försäkring är om bilen är avställd. Är bilen påställd men ej har en bilförsäkring rapporteras det till Trafikförsäkringsföreningen och man får då betala en trafikförsäkringsavgift. Avgiften är betydligt högre än vad försäkringen skulle kostat samt att man inte har något skydd om en olycka skulle ske.

Läs mer om: Är min bil försäkrad?

Hemförsäkringar

Vad ingår i en hemförsäkring?

Innehållet i hemförsäkringen kan skilja sig något åt mellan olika försäkringsbolag.

Huvuddragen är dock alltid samma. Alla hemförsäkringar ger ett grundläggande skydd av dina ägodelar och din bostad. Reseskydd ingår också i de flesta hemförsäkringar. Reseskyddet täcker kostnader som uppstår om du skulle bli sjuk på din resa eller om du råkar ut för en olycka under restiden.

Vissa försäkringsbolag kan också välja att krydda sina hemförsäkringar med allriskskydd och andra tilläggsförsäkringar. Allriskskyddet brukar också kallas för drulleförsäkring och täcker för olyckor som uppstår vid slarv och ”klumpighet”.

Hemförsäkringar som har tilläggsförsäkringar brukar ha en något högre månadskostnad.

Läs mer om: Vad ingår i en hemförsäkring?

Vad kostar en hemförsäkring?

Vad en hemförsäkring kostar skiljer sig mycket beroende på vart man bor. En hemförsäkring i storstad är oftast betydligt dyrare än en hemförsäkring utanför storstäderna.

Försäkringsbolagen baserar ofta sina priser för hemförsäkringar på skadestatistik i det område ditt hus eller lägenhet är placerat. En vanlig månadskostnad ligger på runt 100 kronor.

Priserna kan skilja sig mycket mellan olika försäkringsbolag och priserna ändras från år till år. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum jämföra hemförsäkringar för att se till att få det bästa priset. Var även noga med att kolla vad som ingår i dem olika hemförsäkringarna. Vissa hemförsäkringar har mer skydd än andra. Tänk även på att om du äger en villa behöver man komplettera med en villaförsäkring och vid bostadsrätt ett bostadsrättstillägg.

Läs mer om: Vad kostar en hemförsäkring?

Vad täcker hemförsäkringen?

En hemförsäkring täcker vanligtvis fem olika områden. I de flesta hemförsäkringar ingår egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, reseskydd, rättsskyddsförsäkring och överfallsskydd.

Egendomsförsäkring är oftast den del man tänker på när det gäller hemförsäkring. Egendomsförsäkringen försäkrar ditt hem för skador, samt dina saker du äger, hyr eller lånar. Exempelvis ersätter hemförsäkringen om din mobiltelefon skulle bli skadad eller stulen. Dock täcker inte hemförsäkringen skador på din bil. Då krävs en separat bilförsäkring.

Reseskydd ingår oftast i en hemförsäkring, men hemförsäkringens reseskydd brukar vanligtvis inte gälla om du reser längre än 45 dagar. Vill du resa längre krävs en separat reseförsäkring.

Hemförsäkringen täcker även om du skulle hamna i någon tvist eller bli skadeståndsskyldig. Ansvarsförsäkringen hjälper till om man som privatperson blir skyldig till skadestånd. Samtidigt hjälper rättsskyddsförsäkringen till om du råkar ut för en tvist och behöver hjälp av juridiskt ombud.

Sist men inte minst ingår oftast ett överfallsskydd som ger ersättning för skador om du blir utsatt för misshandel.

Olika hemförsäkringar täcker olika saker. För att enkelt se vad ingår i olika hemförsäkringar rekommenderar vi att jämföra hemförsäkringar.

Läs mer om: Vad täcker hemförsäkringen?

Vad ingår i en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, även kallad otursförsäkring eller allriskförsäkring är en tilläggsförsäkring du kan köpa till din hemförsäkring, bilförsäkring eller andra försäkringar.

Vissa försäkringsbolag har drulleförsäkring inbakat redan i grundförsäkringen. Kolla upp detta innan du tecknar försäkring.
I en drulleförsäkring ingår ett extra skydd för skador som du själv har orsakat. Det kan exempelvis vara att man tappat sin mobiltelefon, rivit upp sin nya jacka etc. Dock ingår inte allt i en drulleförsäkring. Exempelvis brukar inte ersättning ges för cykel- & golfutrustning, låsbyte vid borttappade nycklar eller stöld av obevakade värdesaker. Jämför hemförsäkringar för att se vad som gäller hos olika försäkringsbolag.

Läs mer om: Vad ingår i en drulleförsäkring?

Villaförsäkringar

Vad täcker en villaförsäkring?

En villaförsäkring täcker skador på din villa och tomt. Vanligen omfattas allt från fasad och rördragning till staket, växter, bryggor och trådgårdsbelysning. Om du vill ha ett utökat grundskydd kan du ofta köpa till olika tilläggsförsäkringar mot en extra avgift. Tilläggsförsäkringarna är utformade för att även täcka äldre byggnadsstrukturer på din fastighet.

Förenklat kan man säga att basnivån ger dig det mest grundläggande skyddet. Försäkringar i högre priskategorier kan även omfatta rättskydd och ansvarsskydd. Men utbudet skiljer sig kraftigt mellan de olika försäkringsbolagen.

Läs mer om: Vad täcker en villaförsäkring?

Vad kostar hemförsäkring för villa?

Det finns inget standardpris för hemförsäkringar. Priset avgörs ofta av faktorer som var i landet du bor, vad som ska försäkras och vilken boendeform du har. Därför går det oftast inte att säga på förhand vad en försäkring kommer att kosta. Din granne kan ha en billigare försäkring än du trots att ni bor i samma område.

Det finns emellertid vissa referenspriser att använda sig av. En typisk hemförsäkring kan kosta allt från 100 kr i månaden upp till några hundralappar i månaden.

Läs mer om: Vad kostar hemförsäkring för villa?

Skillnad på villaförsäkring och hemförsäkring?

En villaförsäkring försäkrar uteslutande din villa och din tömt i händelse av skador. Det kan vara skador på din uppfart, buskar eller staket. En hemförsäkring försäkrar det som ryms i hemmet, surfplattor, TV-apparater med mera.

Många försäkringsbolag erbjuder en kombinerad villaförsäkring och hemförsäkring en så kallad villahemförsäkring då ingår det mesta av det som utgör en traditionell villaförsäkring och hemförsäkring. Du får med andra ord det bästa av två världar.

Om du är medlem i ett fackförbund kan du dessutom få rabatterade priser eller specialutformade försäkringslösningar anpassade för ditt förbund.

Läs mer om: Skillnad på villaförsäkring och hemförsäkring?

Hundförsäkringar

Vad blir månadskostnaden för en hundförsäkring?

Månadskostnaden för en hundförsäkring varierar beroende på försäkringsbolag och hundras. Vanligtvis kostar en hundförsäkring ungefär 200-400 per månad eller 2000-3000 årsvis.

Läs mer om: Vad blir månadskostnaden för en hundförsäkring?

Vad kostar ett veterinärbesök för hund med försäkring?

Är din hund försäkrad betalar du en självrisk för veterinärbesöket. Självrisken varierar mellan försäkringsbolagen. Vissa hundförsäkringar har en fast självrisk + procent på hela veterinärkostnaden. Därför kan det vara bra att fråga veterinären vad de tror det kommer att kostad att behandla din hund.

Har du enklare frågor till en veterinär kan man idag istället kontakta en veterinär gratis via FirstVet. Dock kräver det att du har en hundförsäkring för att det ska vara kostnadsfritt.

Läs mer om: Vad kostar ett veterinärbesök för hund med försäkring?

Ska man försäkra en äldre hund?

Svaret på frågan om man vill försäkra sin gamla hund är något man får bestämma själv. Men är hunden väldigt gammal kanske det inte är aktuellt med några större operationer, vilket gör man inte behöver den största hundförsäkringen på äldre hundar. Dock ska man vara medveten om att när hunden blir äldre besöker man oftare veterinären på grund av enklare sjukdomar och värk. Rekommendationen är att i alla fall ha någon form av försäkring även de sista åren.

Läs mer om: Ska man försäkra en äldre hund?

Kattförsäkringar

Vilken djurförsäkring är bäst för katt?

Vilken djurförsäkring som är bäst för din katt tar du enklast reda på genom att jämföra olika kattförsäkringar.

Läs mer om: Vilken djurförsäkring är bäst för katt?

Vad blir månadskostnaden för en kattförsäkring?

En vanlig kostnad för en kattförsäkring ligger på ungefär 80-140 kronor i månaden. Men en kattförsäkring kan skilja sig mycket i pris mellan försäkringsbolagen. Här kan det verkligen löna sig att jämföra de olika kattförsäkringarna. Priset för en kattförsäkring skiljer sig åt beroende på kattras, ålder och vilket försäkringsskydd du önskar till din katt.

Läs mer om: Vad blir månadskostnaden för en kattförsäkring?

Vad kostar ett veterinärbesök för katt med försäkring?

Är din katt försäkrad betalar du en självrisk för veterinärbesöket. Självrisken varierar mellan försäkringsbolagen. Vissa kattförsäkringar har en fast självrisk + procent på hela veterinärkostnaden. Därför kan det vara bra att fråga veterinären vad de tror det kommer att kostad att behandla din katt.

Har du enklare frågor till en veterinär kan man idag istället kontakta en veterinär gratis via FirstVet. Dock kräver det att du har en kattförsäkring för att det ska vara kostnadsfritt.

Läs mer om: Vad kostar ett veterinärbesök för katt med försäkring?

Inkomstförsäkringar

Vad är en inkomstförsäkring?

Med en inkomstförsäkring får du mer ersättning om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen kompletterar ersättningen från A-kassa och kan ge dig upp till 80 % av din tidigare lön.

Läs mer om: Vad är en inkomstförsäkring?

Gäller inkomstförsäkring vid egen uppsägning?

Säger du upp dig med giltiga skäl och får A-kassa gäller även inkomstförsäkringen. Säger du upp dig utan giltiga skäl gäller 45 dagar + 7 dagars karens med både utebliven A-kassa och inkomstförsäkring.

Läs mer om: Gäller inkomstförsäkring vid egen uppsägning?

Kan man ha inkomstförsäkring som egenföretagare?

Ja, det finns inkomstförsäkringar för egenföretagare. Men för att få kunna ta del av inkomstförsäkring måste du först blivit godkänd för att få ersättning från a-kassa.

Läs mer på Unionen på inkomstförsäkring för egenföretagare.

Läs mer om: Kan man ha inkomstförsäkring som egenföretagare?

Mobilförsäkringar

Måste man teckna en försäkring för mobil?

Du är inte tvingad att köpa en extra mobilförsäkring när du köper en ny mobiltelefon. Faktum är att mycket redan täcks av din befintliga hemförsäkring. Stöld och skador täcks oftast av hemförsäkringen. Men om du vill ha ett heltäckande skydd rekommenderar vi att du köper en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringen skyddar mot försumlighet och felaktig användning som när du tappar din telefon i marken eller laddar ned en felaktig programvara.

Läs mer om: Måste man teckna en försäkring för mobil?

Kan man försäkra en mobil i efterhand?

Ja, nu för tiden kan du försäkra din mobil i efterhand. Förr var det endast möjligt att teckna en försäkring i samband med köp. Försäkringsproceduren sköttes uteslutande direkt av återförsäljarna eller tillverkarna. Idag har marknaden öppnats upp och flera försäkringsgivare erbjuder dig att teckna deras mobilförsäkringar. Många av dessa försäkringar kan dessutom tecknas i efterhand. Vissa aktörer tillåter att man försäkrar sin mobil upp till 3 månader efter inköp.

Läs mer om: Kan man försäkra en mobil i efterhand?

Reseförsäkringar

Vad är en reseförsäkring?

En reseförsäkring ger dig skydd på resan, speciellt om du ska vara ute och resa i mer än 45 dagar. En reseförsäkring kan hjälpa dig med överfallskydd, rättskydd, ansvarsskydd, hemtransport och ett visst skydd för dina väskor och om flyget skulle vara försenat.

En reseförsäkring ingår i de flesta hemförsäkringar. Kolla upp din hemförsäkring innan du reser i väg. Vid längre resor behöver du utöka din reseförsäkring och i vissa fall teckna en separat reseförsäkring.

Läs mer om: Vad är en reseförsäkring?

Ingår reseförsäkring i hemförsäkringen?

I de allra flesta hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gör att du är skyddad i 45 dagar. Jämför hemförsäkringar här.

Läs mer om: Ingår reseförsäkring i hemförsäkringen?

Vad täcker en reseförsäkring?

I en vanlig reseförsäkring ingår överfallskydd, rättskydd, ansvarsskydd, hemtransport. Men det finns även andra reseförsäkringar för specifika resor. Exempelvis Backpackerförsäkring, Extremsportförsäkring eller Weekendförsäkring där man får extra skydd inom exempelvis sjukvård, ägodelar och terrordåd. Läs mer på ERV försäkringar om reseförsäkirngar.

Läs mer om: Vad täcker en reseförsäkring?