Är min bil försäkrad?

Fråga: Är min bil försäkrad?

Hur ser man om sin bil är försäkrad?

Enklaste sättet att kontrollera om sin bil är försäkrad är att logga in på Transportstyrelsens Mina sidor. Logga in med din e-legitimation här.

Genom Transportstyrelsen får du reda på om bilen är försäkrad och via vilket försäkringsbolag.

Är din bil försäkrad kan du även kontrollera senaste betalningarna genom din internetbank. Då ser du vilket försäkringsbolag som gjort dragningar från ditt konto. Vill du veta mer detaljerade uppgifter om vad som ingår i din bilförsäkring kan du leta upp ditt försäkringsbrev som du fick när bilförsäkringen tecknades.

Enligt lag måste alla bilar minst ha en trafikförsäkring för att få användas i trafik. Trafikförsäkringen är ett måste även om bilen är stulen, har körförbud eller ej körbar. Enda gången man ej behöver försäkring är om bilen är avställd. Är bilen påställd men ej har en bilförsäkring rapporteras det till Trafikförsäkringsföreningen och man får då betala en trafikförsäkringsavgift. Avgiften är betydligt högre än vad försäkringen skulle kostat samt att man inte har något skydd om en olycka skulle ske.

Jämför bilförsäkringar

Är bilen försäkrad?

Om du ska köpa en bil eller av någon anledning vill kolla upp om en bil som du själv inte äger är försäkrad så går det tyvärr inte om bilen ägs av en privatperson. Är det däremot en företagsbil så finns möjligheten att kolla upp om bilen är försäkrad på Transportstyrelsens hemsida.

Är min bil försäkrad?

Kontrollera kreditköp

Vill du ta reda på vilken försäkring en bil som du själv inte äger blir det lite krångligare. Det kan du inte ta reda på via Transportstyrelsen. Däremot kan man se om bilen är köpt på kredit. Något som är viktigt att kontrollera när man köper bil. Oftast följer krediten med bilen, vilket gör att billånet måste lösas innan man köper bilen. 

Det bästa är att köpa bil utan billån som följer med bilen. Idag finns flera alternativ för finansiering av bil, både med och utan kontantinsats. Läs mer om billån utan kontantinsats hos Lånea.