Jämför hemförsäkring

Jämför hemförsäkringar och hitta den bästa

Jämför hemförsäkring och se vad som skiljer sig mellan olika försäkringsbolag. Jämför inte bara pris utan även vad som ingår i hemförsäkringen.

Jämför hemförsäkring
Jämför hemförsäkring

Lista över alla hemförsäkringar

Ingen bindningstid

Drulle ingår alltid

Överskott går till välgörenhet

Lösöret är försäkrat upp till 1 000 000 kr

Allrisk för lösöret ingår

60 dagars reseskydd

För hyresrätt eller bostadsrätt

Täcker alla vanliga skador

Semesterskydd

Anpassad efter dina behov

Bra grundskydd

Många tilläggsförsäkringar

Unikt för dig i lägenhet

Ett omfattande grundskydd

Samlingsrabatt upp till 15 %

Upp till 50% lägre pris

Anpassat för dig

Betala per månad

Vid brand, vattenläckage, inbrott eller annat oförutsett

Om något händer på semesterresan

Om någon stjäl din identitet

Skydd vid ID-stöld

45 dagars reseskydd

Många tilläggsförsäkringar

En av marknadens bästa enligt konsumenternas försäkringsbyrå

Skadejour öppen dygnet runt

Täcker på resa i 60 dagar världen över

Låga självrisker

ID-skydd

LagfartsXtra

Försäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa

Välj omfattning själv

Välj Superhem för största trygghet

Egendomsskydd

Rättsskydd

Överfallsskydd

Rabatt om du har larm eller gallergrind

Ingen självrisk med MärkDNA

Betalskydd ingår – slipp betala premien om du blir sjuk eller arbetslös

Nyvärde hemelektronik

Reseskydd 45 dagar

Hjälp vid id-stöld

Hjälp inom 4 timmar

Akut ersättning upp till 50.000 kr

Tillfälligt boende upp till 18 månader

Gäller i och utanför hemmet, även när du reser

Hjälp vid id-stöld ingår

Reseskydd i 45 dagar

Försäkringen innehåller ett reseskydd som gäller i hela världen

Personlig och duktig kundservice ingår

Effektiv skadereglering – ofta direkt över telefon

Visa alla försäkringar

Jämför hemförsäkring och spara pengar

Jämför hemförsäkring och hitta försäkringsbolaget som ger bäst skydd för din bostad. En bra hemförsäkring är viktig oavsett om du bor i en bostadsrätt eller hyresrätt. Det kan dock vara svårt att på egen hand veta vilken försäkringslösning som passar bäst. Bor du i villa ska du teckna en villaförsäkring. Men om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt, ska du då välja en hemförsäkring eller en kombinerad bostadsrättsförsäkring och hemförsäkring? ska du ha ett allrisktillägg? drulleförsäkring? Frågorna är många. Som tur är lever vi i en tidsålder där vi gillar att jämföra. Idag är det lika naturligt att man jämför hemförsäkring eller villaförsäkring som att man jämför elbolag, jämför bolån eller mobilabonnemang. Därför har du ingenting att förlora på att jämföra innan du skaffar en hemförsäkring.

Det har aldrig varit enklare att jämföra än idag. Varför inte jämföra hemförsäkringar mot varandra för att se vilken som är den bästa hemförsäkringen för dig och din familj?

Det är lätt att tro att alla har en hemförsäkring. De flesta bostadsbolag ställer krav på att den boende måste ha en giltig hemförsäkring. Trots detta är det förvånande många som avstår från att teckna en hemförsäkring när man bor i lägenhet. Det kan ha flera orsaker. En anledning kan vara att man tycker att kostnaden för en bra hemförsäkring är för hög och att man hellre chansar, håller tummarna och avstår. Ytterligare en anledning till att avstå från en hemförsäkring kan vara att man har haft dåliga erfarenheter av försäkringsbolag. Det kan också vara så att man inte tecknar någon försäkring av ren okunskap. Man känner helt enkelt inte till fördelarna som en hemförsäkring till hyresrätt har.

Den som drabbas av olycka och som samtidigt saknar en giltig hemförsäkring kan bli skadeståndsskyldig för skador som uppkommer på grannarnas egendom. Skador som drabbar fastigheten står oftast fastighetsägaren för. Men om skadorna drabbar din eller dina grannars lägenheter blir den boende skyldig att täcka kostnaderna. Om man inte har en hemförsäkring. Därför kräver bostadsbolagen att de boende ska ha en giltig försäkring.

Hemförsäkring bostadsrätt eller hemförsäkring hyresrätt

Vanliga frågor om hemförsäkringar

Vad ingår i en hemförsäkring?

Innehållet i hemförsäkringen kan skilja sig något åt mellan olika försäkringsbolag.

Huvuddragen är dock alltid samma. Alla hemförsäkringar ger ett grundläggande skydd av dina ägodelar och din bostad. Reseskydd ingår också i de flesta hemförsäkringar. Reseskyddet täcker kostnader som uppstår om du skulle bli sjuk på din resa eller om du råkar ut för en olycka under restiden.

Vissa försäkringsbolag kan också välja att krydda sina hemförsäkringar med allriskskydd och andra tilläggsförsäkringar. Allriskskyddet brukar också kallas för drulleförsäkring och täcker för olyckor som uppstår vid slarv och ”klumpighet”.

Hemförsäkringar som har tilläggsförsäkringar brukar ha en något högre månadskostnad.

Läs mer om: Vad ingår i en hemförsäkring?

Vad kostar en hemförsäkring?

Vad en hemförsäkring kostar skiljer sig mycket beroende på vart man bor. En hemförsäkring i storstad är oftast betydligt dyrare än en hemförsäkring utanför storstäderna.

Försäkringsbolagen baserar ofta sina priser för hemförsäkringar på skadestatistik i det område ditt hus eller lägenhet är placerat. En vanlig månadskostnad ligger på runt 100 kronor.

Priserna kan skilja sig mycket mellan olika försäkringsbolag och priserna ändras från år till år. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum jämföra hemförsäkringar för att se till att få det bästa priset. Var även noga med att kolla vad som ingår i dem olika hemförsäkringarna. Vissa hemförsäkringar har mer skydd än andra. Tänk även på att om du äger en villa behöver man komplettera med en villaförsäkring och vid bostadsrätt ett bostadsrättstillägg.

Läs mer om: Vad kostar en hemförsäkring?

Vad täcker hemförsäkringen?

En hemförsäkring täcker vanligtvis fem olika områden. I de flesta hemförsäkringar ingår egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, reseskydd, rättsskyddsförsäkring och överfallsskydd.

Egendomsförsäkring är oftast den del man tänker på när det gäller hemförsäkring. Egendomsförsäkringen försäkrar ditt hem för skador, samt dina saker du äger, hyr eller lånar. Exempelvis ersätter hemförsäkringen om din mobiltelefon skulle bli skadad eller stulen. Dock täcker inte hemförsäkringen skador på din bil. Då krävs en separat bilförsäkring.

Reseskydd ingår oftast i en hemförsäkring, men hemförsäkringens reseskydd brukar vanligtvis inte gälla om du reser längre än 45 dagar. Vill du resa längre krävs en separat reseförsäkring.

Hemförsäkringen täcker även om du skulle hamna i någon tvist eller bli skadeståndsskyldig. Ansvarsförsäkringen hjälper till om man som privatperson blir skyldig till skadestånd. Samtidigt hjälper rättsskyddsförsäkringen till om du råkar ut för en tvist och behöver hjälp av juridiskt ombud.

Sist men inte minst ingår oftast ett överfallsskydd som ger ersättning för skador om du blir utsatt för misshandel.

Olika hemförsäkringar täcker olika saker. För att enkelt se vad ingår i olika hemförsäkringar rekommenderar vi att jämföra hemförsäkringar.

Läs mer om: Vad täcker hemförsäkringen?

Vad ingår i en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, även kallad otursförsäkring eller allriskförsäkring är en tilläggsförsäkring du kan köpa till din hemförsäkring, bilförsäkring eller andra försäkringar.

Vissa försäkringsbolag har drulleförsäkring inbakat redan i grundförsäkringen. Kolla upp detta innan du tecknar försäkring.
I en drulleförsäkring ingår ett extra skydd för skador som du själv har orsakat. Det kan exempelvis vara att man tappat sin mobiltelefon, rivit upp sin nya jacka etc. Dock ingår inte allt i en drulleförsäkring. Exempelvis brukar inte ersättning ges för cykel- & golfutrustning, låsbyte vid borttappade nycklar eller stöld av obevakade värdesaker. Jämför hemförsäkringar för att se vad som gäller hos olika försäkringsbolag.

Läs mer om: Vad ingår i en drulleförsäkring?

Hemförsäkring hyresrätt

En hemförsäkring anpassad för hyresrätter skyddar dina ägodelar. Du får skydd och ekonomisk kompensation vid exempelvis brand och vattenskador. Om du bor i en hyresrätt kan du dessutom få rabatterade erbjudanden på en hemförsäkring från din fackförening eller hyresvärd. Familjebostäder i Stockholm ett exempel på hyresvärdar som erbjuder hemförsäkringar. HSB är ett exempel på bostadsrättsföreningar som erbjuder en motsvarande, kollektiv, hemförsäkringslösning.

I Sverige har vi ett antal olika boendeformer. Några av boendeformerna är hyresrätt, bostadsrätt och villa/radhus. Enligt Hyresgästföreningen bor cirka tre miljoner människor i hyresrätter i Sverige.

Att bo i en hyresrätt betyder att man hyr sitt boende av en hyresvärd. Hyresvärden kan vara antingen privat eller kommunal. Det kommunala fastighetsbolaget kallas ofta för ”allmännyttan”. Att bo hos allmännyttan betyder alltså att man bor i hyresrätter som ägs av den kommunen som man bor i. Det finns vissa skillnader mellan att bo i en hyresrätt och i en bostadsrätt. Vissa menar att skillnaden är väsentlig medan andra tycker att det inte är så stor skillnad gällande själva boendet. Gemensamt är att båda boendeformerna behöver försäkras med en hemförsäkring.

När du bor i en hyresrätt betalar du en månadshyra till fastighetsägaren varje månad. Om du bor i en hyresrätt är det dessutom fastighetsägaren som renoverar fastigheten och din lägenhet. Du får utföra vissa standardhöjande åtgärder på egen hand. Det kan vara tapetsering eller byte av köksluckor. De flesta hyresbolag kräver dock att arbetet ska göras på ett fackmannamässigt sätt. Arbetet ska med andra ord utföras på sådant sätt att det möter professionella standarder och riktlinjer. Annars finns det risk att hyresvärldens försäkring inte täcker om något skulle hända, exempelvis vattenläckage eller elfel.

Hemförsäkring bostadsrätt

Till bostadsrätter finns olika bostadsrättsförsäkringar med kombinerade hemförsäkringar. Bostadsrättsförsäkringarna fungerar på ungefär samma sätt som en vanlig hemförsäkring. En bostadsrättsförsäkringen betalar oftast ut ersättning för skador på lägenhetens ytskikt och fasta inredning. Beroende på vilket försäkringsbolag som utfärdat försäkringen kan det även utgå ersättning för skador på inglasade balkonger, markiser, tak och övriga uteplatser. Dock omfattar bostadsrättförsäkringen inte skador på dina prylar. Sådana skador täcks istället av din vanliga hemförsäkring. Jämför hemförsäkring för att se vilken försäkring som passar ditt boende bäst.

Den som bor i en bostadsrätt kan sägas ha en större frihet över sitt boende än den som bor i en hyresrätt. Men bostadsrättsinnehavaren har också ett mycket större ansvar. Som bostadsrättsinnehavare ansvarar man själv för renoveringar, reparationer och underhåll av den egna lägenheten. Det gäller att budgetera ekonomiskt för vad ett sådant ansvar innebär och ha rätt hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring om något skulle hända.

Trots den större friheten som kommer med en bostadsrätt är det många som, felaktigt, säger att de äger sin bostadsrätt. Det är inte sant, och det är kanske en av Sveriges mest seglivade myter. När man köper en bostadsrätt köper man just det – rätten att bo i lägenheten. Det är fortfarande bostadsrättsföreningen som äger lägenheten. Som bostadsrättsinnehavare äger du en del i föreningen som äger din bostad. Du äger med andra ord ditt boende tillsammans med dina grannar.

Därför bör det ligga i bostadsrättsinnehavarens intresse att föreningens försäkringar och ekonomi är i god ordning. Om föreningens ekonomi är dålig kan det slå mot värdet av din bostad och månadsavgiften kan bli högre. I en bostadsrättsförening betalar du en månadsavgift istället för månadshyra. Månadsavgiften sätts av din bostadsrättsförening. Avgiftens storlek bestäms ofta av hur välskött föreningen är. Därför kan månadsavgiften skifta kraftigt mellan två föreningar på samma gata.

Som bostadsrättsinnehavare äger du rätten att, när du vill, sälja (egentligen överlåta) lägenheten till någon annan. Det kan du inte göra om du bor i en hyresrätt då hyresrätten ägs av fastighetsägaren.