Mobilförsäkring

Försäkra din mobil med en bra mobilförsäkring

Det är lätt hänt att en mobiltelefon tappas, går sönder eller i värsta fall blir stulen. Då är det tryggt att ha en bra mobilförsäkring. Antingen via hemförsäkringen eller via en separat mobilförsäkring.

Jämför försäkringar
Mobilförsäkring

Mobilförsäkring – Detta brukar ingå

En bra hemförsäkring med allrisk eller drulle brukar inkludera mobilförsäkring. En allriskförsäkring brukar täcka det mesta oavsett om det beror på tekniska fel eller en olyckshändelse. Men det skiljer sig mycket mellan försäkringsbolagen. Därför är det bra att jämföra hemförsäkringar för att se vad som ingår. I en bra mobilförsäkring får du ett bra skydd och bra ersättning till låg eller ingen självrisk.

Exempel på vad en mobilförsäkring täcker:

  • Skärmskada
  • Stöld
  • Användarfel
  • Vattenskada
  • Yttre skador
  • Brandskador

Därför ska du skaffa en mobilförsäkring

Mobiltelefonen är av många den högst värderade ägodelen. Trots att man ofta betalar ganska mycket för sin mobil med abonnemang, är det få som väljer att försäkra sin mobil. Oftast räcker det med en vanlig hemförsäkring med allrisk. En specifik mobilförsäkring har dock vissa fördelar, bland annat lägre självrisk.

Många skulle nog säga att mobilen är den käraste ägodelen. Vi tar med oss mobilen vart vi än går. Trots detta är det relativt få som väljer att köpa en mobilförsäkring eller se över så att sin hemförsäkring täcker skador på mobilen. Det är konstigt då mobiltelefoner ofta kostar flera tusen kronor.

Vissa lever i föreställning att grundskyddet i hemförsäkringen täcker alla skador och olyckor och att det därför är onödigt att köpa en extra försäkring för mobilen. Det är visserligen sant att hemförsäkringen täcker skador och stöld om du har en allriskförsäkring. Men har man inte rätt skydd i sin hemförsäkring och du har varit oförsiktig och tappat telefonen eller handskats med den på ett felaktigt sätt, då är risken stor att hemförsäkringen inte täcker kostnaden.

I detta skede har du stor nytta av en mobilförsäkring eller en drulleförsäkring som det också kallas. Du kanske har en vana att tappa telefonen. Med en mobilförsäkring kan du lugnt fortsätta med ditt riskfyllda beteende med vetskapen om att din mobil är rätt försäkrad.

Det finns även specifika mobilförsäkringar, dessa brukar ha lägre självrisk samt att du får mer i ersättning om något skulle hända. Det är den stora skillnaden mellan en specifik mobilförsäkring och en hemförsäkring.

Försäkra mobil

Försäkra mobil i efterhand

Länge har vi varit hänvisade till att teckna våra mobilförsäkringar direkt när vi gjort våra inköp. Nu verkar den tiden vara förbi. På senare tid har nischade elektronikförsäkringar och bra hemförsäkringar erbjudande om att teckna en försäkring efter det att vi köpt mobilen. Det har varit omöjligt tidigare. Men har du en hemförsäkring sedan tidigare behöver du inte tänka på det.

Förr hade återförsäljare som exempelvis Media Markt och Elgiganten monopol på mobilförsäkringar. De kunde, genom de egna försäkringsbolagen, skriva villkoren så snäva som de själva ville. Flera aktörer lockar sina kunder med att kunna teckna försäkringar i efterhand. När man står och köpslår med en säljare i en stressig butiksmiljö kan det vara svårt att komma ihåg alla detaljer. Det kan vara ännu svårare att komma ihåg att köpa en tilläggsförsäkring i samband med köpet.

Många säljare utnyttjar också situationen maximalt. Säljarna vet att du är stressad och de vet att butiken är full av högljudda kunder som står och väntar i kassakön. Då passar ofta säljarna på att flika in tilläggsförsäkringarna. Säljarna vet att du inte hinner säga nej i en sådan situation och din mobilförsäkring kan bli dyrare än du tänkt dig. Det kan vara en bra idé att se vad som ingår i sin hemförsäkring och vilket skydd den har för mobiltelefoner innan man åker till butiken för att veta om man ska teckna en mobilförsäkring i butik eller inte. Vill man teckna en försäkring i butik måste man göra det direkt vid köp och går inte att göra i efterhand.

Hittaförsäkring.nu står för allt som du letar efter

Hittaförsäkring.nu är en ny, oberoende, aktör som listar och jämför olika försäkringsbolag. Vi listar alla försäkringsbolag och ger dig en lättöverskådlig översiktsbild av vilka försäkringsbolag som erbjuder de mobilförsäkringar som du behöver.

Men vi nöjer oss inte med att jämföra olika försäkringar och mobilförsäkringar, vi delar dessutom med oss av vår omfattande kunskap. Hos Hittaförsäkring.nu kan du läsa informerande artiklar om försäkringar, vad du ska tänka på i valet av försäkringsbolag, och vilka försäkringar som lämpar sig för ett specifikt område.

Vanliga frågor om mobilförsäkringar

Måste man teckna en försäkring för mobil?

Du är inte tvingad att köpa en extra mobilförsäkring när du köper en ny mobiltelefon. Faktum är att mycket redan täcks av din befintliga hemförsäkring. Stöld och skador täcks oftast av hemförsäkringen. Men om du vill ha ett heltäckande skydd rekommenderar vi att du köper en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringen skyddar mot försumlighet och felaktig användning som när du tappar din telefon i marken eller laddar ned en felaktig programvara.

Läs mer om: Måste man teckna en försäkring för mobil?

Kan man försäkra en mobil i efterhand?

Ja, nu för tiden kan du försäkra din mobil i efterhand. Förr var det endast möjligt att teckna en försäkring i samband med köp. Försäkringsproceduren sköttes uteslutande direkt av återförsäljarna eller tillverkarna. Idag har marknaden öppnats upp och flera försäkringsgivare erbjuder dig att teckna deras mobilförsäkringar. Många av dessa försäkringar kan dessutom tecknas i efterhand. Vissa aktörer tillåter att man försäkrar sin mobil upp till 3 månader efter inköp.

Läs mer om: Kan man försäkra en mobil i efterhand?