Bästa inkomstförsäkringen

Hitta bästa inkomstförsäkringen

Alla kan bli arbetslösa. Hitta den bästa inkomstförsäkringen för just dig. Med en bra inkomstförsäkring får du mer ersättning utöver A-kassan om du skulle bli av med jobbet.

Jämför inkomstförsäkringar
Bästa inkomstförsäkringen

Inkomstförsäkringar

Från 155 kr/mån

Även för egenföretagare

Teckna med Bank-ID

För dig som har en månadslön på minst 24 000 kr

Kan tecknas utan att vara med i facket

Ersättning i 300 dagar eller 120 dagar

Upp till 200 ersättningsdagar

Skyddar din lön över 25.000 kr

Tilläggsförsäkring för högre inkomst

Skydd vid arbetslöshet

Gäller dig som är med i fackförbund

Arbetssökande omfattas inte av jobbavdraget

Inkomstförsäkring för lön upp till 80 000 kr/mån

Kräver medlemskap i Akademikernas a-kassa

Inkomstförsäkring för egenföretagare

Inkomstförsäkring för chefer

Inkomstförsäkring för högre inkomst

Gäller fram till du fyller 65 år

Avgiften anpassas efter din lön

Skydd i 100 dagar

Kräver medlemskap i Kommunal

Visa alla försäkringar

Försäkra din inkomst med den bästa inkomstförsäkringen

Arbetslöshet kan drabba vem som helst, när som helst. Många tänker inte på hur mycket de skulle få i ersättning om de tvingas gå på A-kassa. Oftast får du bara runt 14 500 kronor från din ordinarie A-kassa, detta då A-kassan bara täcker upp till 80 % av din grundlön. Klarar du vardagsekonomin med drygt 14 000 kr i månaden innan du hittat nytt jobb? Om inte kan du behöva en extra ersättning vid arbetslöshet. Då måste du teckna en inkomstförsäkring. Jämför inkomstförsäkring redan idag så att du är väl skyddad den dag du behöver skyddet.

Alla kan bli arbetslösa

Alla kan bli arbetslösa – men ingen har råd att bli fattig. I Sverige kan den ordinarie Arbetslöshetskassan som mest ge dig 80 % av din grundlön upp till drygt 25 000 kronor före skatt. Det innebär att du får ut ungefär 14 500 kronor efter skatt. A-kassan ersätter inte inkomster över 25 000. Med andra ord; tjänar du mer än 25 000 kr i månaden före skatt kan du inte dra nytta av den överskjutande inkomsten om du blir arbetslös. För att få ut mer av din arbetslöshetsersättning behöver du en inkomstförsäkring.

En inkomstförsäkring är ett sätt för dig att försäkra din inkomst. Du får ut mer än de ordinarie 25 000 kronorna och får mer att röra dig med varje månad. Men det är inte alltid lätt att veta vilken inkomstförsäkring som är den bästa inkomstförsäkringen.

Inkomstförsäkringen utan fack

De flesta fackföreningar har egna inkomstförsäkringar. Det enklaste sättet att ta reda på om det fack du är medlem i delar ut ersättning vid arbetslöshet är att fråga dem. Om ditt fackförbund inte har en löneförsäkring kan du teckna en privat inkomstförsäkring. Men innan du gör det måste du ta reda på om du kvalificerar dig för en inkomstförsäkring. Alla fackförbund har egna regler men det finns några grundkrav som gäller för alla fackföreningar.

För att kunna teckna en inkomstförsäkring krävs

  • Att du är medlem i en A-kassa
  • Att du har en tillsvidareanställning (fast anställning)
  • Att du är bosatt i Sverige
  • Att du inte är föremål för uppsägning

När du besvarat dessa grundläggande frågor kan du börja jämföra och hitta den bästa inkomstförsäkringen för just dig.

Jämför inkomstförsäkringar

Idag kan du jämföra det mesta online, exempelvis bilförsäkringar eller hemförsäkringar, men även inkomstförsäkringar. Du kan antingen använda dig av fackförbundens egna jämförelsefunktioner eller hitta oberoende sajter som jämför ett större utbud av inkomstförsäkringar. Det viktiga är inte hur du jämför utan att du jämför. Genom att jämföra kan man tjäna tusenlappar på att hitta den bästa inkomstförsäkringen som försäkrar större delen av din inkomst.

Men i ärlighetens namn, alla behöver inte en inkomstförsäkring även om de flesta nog skulle vilja ha en sådan.

Inkomstförsäkring

Behöver jag en löneförsäkring?

Många lever naturligt med föreställningen att man ska försäkra allt som går att försäkra, bil, båt, hem och husdjur. Men du behöver inte nödvändigtvis försäkra din lön.

Flera faktorer avgör om du tjänar på att skaffa en löneförsäkring. Kanske skulle en inkomstförsäkring ge dig 500 kronor mer i månaden. Ställ det i proportion till vad en sådan försäkring skulle kosta. Är det värt det? Bara du kan svara på den frågan.

Det finns dock faktorer som kan hjälpa dig att nå ett beslut.

Inkomstförsäkring för högre inkomst

En inkomstförsäkring är egentligen utformad för höginkomsttagare. Har du har en genomsnittlig inkomst mellan 21 000 kronor och 25 000 kr före skatt täcks din inkomst, de första 100 dagarna, av din vanliga A-kassa. Tror du att du kan komma att bli arbetslös under en längre tid behöver du en inkomstförsäkring för att få ut ett högre ersättningsbelopp även efter 100 dagar.

Tjänar mindre än 20 900 kronor per månad före skatt täcks hela din lön, under hela A-kasseperioden, av din ordinarie A-kassa. Därför behöver du inte teckna någon extra försäkring om du tjänar under 20 900 kronor.

Din anställningsform avgör delvis behovet av en inkomstförsäkring. Går du ofta från jobb till jobb och har kortare anställningar, då kanske en försäkring inte är något för dig. Har du däremot har arbetat en längre tid på din arbetsplats, och förutspår att du kan komma att vara arbetslös under en längre tid, då kan en löneförsäkring vara bra att ha. Som ett extra skydd.

Har du har en välordnad privatekonomi med regelbundet buffertsparande minskar också behovet av arbetslöshetsersättning. Om du har sparat pengar kan du klara dig ändå.

Kompetens och utbildning är vägledande för hur eftertraktad du är på arbetsmarknaden. Arbetsmarknaden förändras lika snabbt som vädret och de kompetenser du skaffade dig för 25 år sedan är kanske irrelevanta idag. Hur efterfrågad dina kunskaper och kompetenser är avgör i stort hur lång tid du är arbetslös. Om du vet att du är i behov av att fräscha upp dina kunskaper kan en inkomstförsäkring agera som ett extra skydd under tiden som du fortbildar dig och letar efter ett nytt jobb.

Vanliga frågor om inkomstförsäkringar

Vad är en inkomstförsäkring?

Med en inkomstförsäkring får du mer ersättning om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen kompletterar ersättningen från A-kassa och kan ge dig upp till 80 % av din tidigare lön.

Läs mer om: Vad är en inkomstförsäkring?

Gäller inkomstförsäkring vid egen uppsägning?

Säger du upp dig med giltiga skäl och får A-kassa gäller även inkomstförsäkringen. Säger du upp dig utan giltiga skäl gäller 45 dagar + 7 dagars karens med både utebliven A-kassa och inkomstförsäkring.

Läs mer om: Gäller inkomstförsäkring vid egen uppsägning?

Kan man ha inkomstförsäkring som egenföretagare?

Ja, det finns inkomstförsäkringar för egenföretagare. Men för att få kunna ta del av inkomstförsäkring måste du först blivit godkänd för att få ersättning från a-kassa.

Läs mer på Unionen på inkomstförsäkring för egenföretagare.

Läs mer om: Kan man ha inkomstförsäkring som egenföretagare?