Tre saker att tänka på innan du tecknar ett snabblån

Artikeln presenteras i samarbete med Hittasmslån.se

sms-lån

Förr eller senare tecknar det flesta i Sverige ett lån. Det kan röra sig om ett bostadslån, lån till kontantinsatsen för en bostad, ett billån eller ett så kallat snabblån. Oavsett vilket sorts lån det är du behöver gäller det att vara försiktig och noggrann så att man får bra lånevillkor.

Med det sagt är kategorin snabblån den mest riskabla sortens lån då det är en högkostnadskredit. Därför gäller det att vara extra försiktig så att man inte drar på sig ekonomiska bekymmer och, i värsta fall, en betalningsanmärkning. Samtidigt kan man teckna riktigt bra snabblån som kan hjälpa en i stunder där det behövs, men då gäller det att man har är väl förberedd.

1. Var noggrann med din efterforskning

Det absolut viktigaste är att inte stress ansökningen utan att du spendera den tid som krävs för att hitta ett lån som passar dig. Därför rekommenderar vi att du dels granska så många långivare som möjligt på egen hand, men även att du tar en titt på alla de jämförelsetjänster som finns på nätet då de ofta erbjuder en tydligare bild av det som skiljer de olika lånen från varandra.

Bland det viktigaste att titta närmare på är så klart lånevillkoren. Är det bra och rimliga lånevillkor som du kan leva upp till? Hur ser räntan ut och hur snabbt förväntas du betala tillbaka beloppet? Det är din skyldighet att försäkra dig om att det lån du ansöker om är schysst, då det också är du som får ta konsekvenserna om så inte är fallet.

Som tur är finns det ett stort antal långivare som beviljar snabblån idag som är ärliga. Din uppgift är helt enkelt att hitta det lån som passar dina förutsättningar bäst.

OBS! Snabblån kallas ibland även för SMS lån, så hittar du inte det du söker när du granska snabblån bör du även ta en titt på utbudet SMS lån.

2. Granska möjligheterna till låneskydd

Låneskydd är en sorts försäkring som man kan teckna i samband med att man ansöker om ett lån. Det är vanligast att detta erbjuds av banker när man ansöker om större lån, exempelvis ett bolån, men det finns ibland möjlighet att teckna låneskydd även för mindre lån.

Med ett låneskydd får du en försäkring som hjälper dig betala tillbaka lånet i fråga även om du skulle bli av med jobbet, få en längre tids sjukdom eller av annan anledning inte kan betala tillbaka enligt villkoren.

Tänk också på att det finns alternativa försäkringar utöver låneskydd som kan hjälpa dig ekonomiskt ifall du blir av med din inkomst, däribland en traditionell sjukförsäkring eller ett inkomstskydd från facket. Dessa försäkringar bör man däremot inte teckna endast för att försäkra ett lån utan är något som det rekommenderas att man alltid har.

3. Låna aldrig pengar i onödan

Slutligen vill vi också poängtera att du aldrig ska låna pengar i onödan. Det är skillnad på att ansöka om ett billån än ett snabblån då billånet ska gå till ett billån, medan ett snabblån oftast är ett så kallat “konsumtionslån” som du kan använda till vad du vill.

Tanken är helt enkelt att du endast ska ta snabblån om det verkligen behövs för att täcka en oväntad utgift som du inte har råd att betala annars. Men låna aldrig pengar för att exempelvis shoppa eller täcka onödiga vardagsutgifter som inte är livsviktiga. I sådana fall är det betydligt mycket bättre ett ansöka om ett kreditkort, eller vänta med utgifterna tills du kan betala för dem ur egen ficka.