Din kreditvärdighet kan påverka försäkringens villkor

Kreditvärdighet försäkringens villkor

När du är ute efter en bra försäkring så tänker du kanske inte på att din kreditvärdighet får betydelse för saker som betalningsvillkor. Men faktum är att försäkringsbolag precis som kreditgivare använder sig av kreditupplysningar för att bedöma om försäkringar ska beviljas och till vilka villkor. Detta oavsett om du är ute efter en försäkring för A-traktor eller för en lyxbil.

Var lite försiktig med UC kreditupplysningar

När du ska ansöka om ett bolån och dessutom kommer att behöva en bra hemförsäkring så är det inte så dumt att tänka på hur krediter uppfattas då de syns i din kreditupplysning. Det kan verka som en enkel sak att ta ett litet lån för att senare samma vecka få kredit för en ny hushållsmaskin. Men faktum är att många företag tar sina kreditupplysningar om dig från UC.

Om du tar snabblån utan UC så registreras det inte och då kommer försäkringsbolaget som tar sina uppgifter från UC inte att se detta lån. På så vis kan du minska bördan av punkter som kan verka negativt på din kreditvärdighet.

När det finns för många ansökningar om lån i din kreditupplysning kan detta leda till att försäkringsbolaget drar sig för att ens ge dig en försäkring. Om det finns noteringar om betalningsanmärkningar så kanske du ombeds om kontantbetalning för din försäkring. Det är ju inte så smidigt!

När uppdateras UC?

För att veta om du eventuellt får sämre villkor av försäkringsbolag så kan det vara klokt att tänka på när du sist ansökte om en kredit eller när du fick en betalningsanmärkning. Rent praktiskt så kommer UC att uppdatera sin information mellan den 15:e och 20:e varje månad.

Då införs informationen från månaden dessförinnan. Om du då fick en betalningsanmärkning så kommer det att dröja 3 år innan den försvinner från Kronofogdens register och därmed också från UC:s kreditupplysningar.

Om du har haft en intensiv månad med ett snabblån och flera köp på kredit så kanske det är bättre att du väntar med att teckna ny försäkring en månad till. Detta förutsatt att du inte hinner med att göra detta innan den 15:e då dessa krediter fortfarande inte syns.

Kreditvärdigheten är mer än lån

Nu ska vi förstås komma ihåg att kreditvärdigheten är så mycket mer än dina kreditköp och lån. En kreditupplysning kommer att ha information om saker som din inkomst, var du bor och ditt civilstånd. Bara för att du har köpt mycket på kredit föregående månad så betyder det inte att ett försäkringsbolag kommer att neka dig en försäkring till goda villkor.

Men var ändå medveten om sambandet mellan din kreditvärdighet och försäkringsvillkor. Och kom ihåg att det kan finnas fördelar med att kreditupplysningen görs med företag som Bisnode hellre än UC. Detta kan vara en hjälp både då du vill ta ett större bolån från en traditionell bank och då du vill teckna en fördelaktig försäkring.