Försäkring A-traktor

Försäkra A-traktor till bäst pris

Att försäkra din A-traktor med minst en trafikförsäkring är ett måste. Men hur gör du för att få det bästa priset på din A-traktorförsäkring och vad ska du tänka på när du försäkrar din A-traktor?

Jämför försäkringar
Försäkring A-traktor

Bra att veta! Många försäkringsbolag erbjuder inte försäkringar till A-traktor. Vissa kan inte heller ge offert när du jämför online. Därför kan det vara bra att ringa runt till olika försäkringsbolag för att hitta bästa försäkring till din A-traktor.

Ersätter egendom

Ersätter personskador

Pris direkt

Ersätter egendom

Ersätter personskador

Snabb hjälp

Välj omfattning

Specialförsäkring

0 kr självrisk för krishjälp

Skadejour dygnet runt

Snabb hjälp

Ersättning för skadegörelse

Visa alla försäkringar

Så hittar du det bästa priset på din A-traktorförsäkring

1. Se till att följa de regler som finns.

2. Bestäm dig för vilken försäkring du vill ha. 

3. Jämför de olika A-traktorförsäkringar som finns. 

Nedan berättar vi vad varje steg vi precis skrivit om innefattar.

1. Följ de regler som finns 

Du får inte trimma din A-traktor

Om du har en A-traktor är det förbjudet att höja hastigheten genom att trimma den. För om du råkar ut för en trafikolycka med en hastighet på över 30 km/h kommer du inte få någon ersättning för skada av försäkringsbolaget. 

Följ ombyggnadskraven

För att din A-traktorförsäkring ska vara giltig måste A-traktorn vara ombyggd enligt de regler finns. Du ska bland annat inte kunna transportera personer eller gods i baksätet, så det är vanligt att behöva stänga utrymmet med galler eller att montera bort/ner baksätet helt och hållet. 

Din A-traktorförsäkring gäller inte heller om du återställer baksätet, för då räknas fordonet som en regelrätt bil som ska ha en bilförsäkring

2. Bestäm vilken försäkring du vill ha

Det finns tre typer av försäkringar för A-traktorer, och dessa berättar vi om nedan.

Trafikförsäkring för A-traktor

Med en trafikförsäkring för A-traktor täcks i regel skadorna på motpartens bil. Så även egendomsskador och kroppsskador på alla inblandade. Men om du krockar med din A-traktor och olyckan är ditt fel får du inte ersättning för skador på din egen A-traktor, vilket är en stor nackdel med denna försäkring.

Om du krockar och det är motpartens fel får du samtidigt ersättning för alla skador. Detta då du i det fallet ersätts av motpartens försäkringsbolag. Summa summarum är en trafikförsäkring för din A-traktor den billigaste försäkringen du kan skaffa, men den ger dig samtidigt sämst skydd.

Halvförsäkring A-traktor

En halvförsäkring för A-traktor kostar lite mer än en trafikförsäkring, men du får samtidigt ett bättre skydd med en halvförsäkring. Hos i princip alla försäkringsbolag täcks:

 • Brand, som ger ersättning om det skulle börja brinna i bilen.
 • Glas, som ger ersättning vid glasskador. Exempelvis om din vindruta gått sönder på grund av ett stenskott. 
 • Stöld, som ger dig ersättning om du får inbrott i A-traktorn.
 • Krisskydd, som exempelvis ger dig rätt till kostnadsfri psykologhjälp efter en olycka.
 • Rättsskydd, som ger dig ersättning för juridiska kostnader till följd av en olycka.

Du kan även få rätt till ersättningstraktor vid skada, men det är inte lika vanligt att få det jämfört med ovanstående försäkringsförmåner.

Helförsäkring A-traktor

Helförsäkring för A-traktor är den mest omfattande, men även den mest dyra försäkringen för din A-traktor. När du skaffar en helförsäkring för din A-traktor täcker nästan alla försäkringsbolag det som en halv- och trafikförsäkring täcker. 

Men den stora skillnaden är här att du får ersättning för vagnskada på din egen bil även om du själv skulle vara ansvarig för olyckan. Självrisken ligger i regel på mellan 10 och 20 procent av årets prisbasbelopp. Exakt hur hög självrisk du får beror främst på vilket försäkringsbolag du väljer.

Värt att veta är även att du i regel slipper självrisk vid stöld om din A-traktor har spårningsutrustning.

Vilken försäkring behöver du?

När du ska bestämma vilken försäkring du behöver ska du främst ha din A-traktors värde i pengar i åtanke. Det är alltid värt det att helförsäkra en dyr och ny A-traktor medan det oftast räcker med en lite billigare och enklare försäkring för en A-traktor med ett lägre värde. 

Var den exakta gränsen går för vilken försäkring du ska teckna väljer bara du, men välj med omsorg för det är viktigt att skaffa rätt försäkring för din A-traktor. 

Behöver du en tilläggsförsäkring?

Den vanligaste tilläggsförsäkringen för A-traktorer är maskinskadeförsäkringen. En maskinskadeförsäkring ger dig ersättning när olika typer problem med motorn uppstår. Som tumregel kan du inte lägga till en maskinskadeförsäkring om din A-traktor är över 4 år gammal. 

3. Jämför försäkring A-traktor

När du bestämt dig för vilken A-traktorsförsäkring du behöver är det en bra idé att jämföra försäkringsbolagens erbjudanden mot varandra. 

De faktorer vi nämner nedan är väl värda att jämföra:

 • Det pris du betalar. Priset för din A-traktorförsäkring ska vara lågt med tanke på vad du får ta del av. 
 • Om du kan samla många försäkringar hos samma försäkringsbolag. Om du kan det får du i regel en bra rabatt.
 • Vad som inkluderas i försäkringen. Allt som du tycker är viktigt måste inkluderas i din A-traktorsförsäkring, annars blir du sannolikt inte nöjd. 

De prisförslag du får av försäkringsbolagen påverkas av nedanstående faktorer:

 • Var du bor. Försäkringsbolagen har egna tariffer som avgör hur priset på din A-traktorförsäkring påverkas beroende på var din A-traktor är skriven.
 • Hur långt du kör med din A-traktor. Ju längre körsträcka du ansöker om desto dyrare blir din A-traktorsförsäkring. 
 • Vilken A-traktormodell du har. Om din A-traktormodell är särskilt skadedrabbad generellt sett blir din försäkring dyrare och vice versa.

Svar på vanligt ställda frågor

Hur hittar jag en billig A-traktorförsäkring?

Du ska tänka på att den A-traktorförsäkring som är billigast inte alltid är den bästa för dig. Du ska nämligen först se till att allt viktigt inkluderas i försäkringen, för att därefter jämföra priset hos de stora försäkringsbolagen. 
Den billigaste A-traktorförsäkringen för dig är den som ger dig allt du behöver till det lägsta priset, och det kan du bara få om du jämför de a-traktorförsäkrings-erbjudanden som finns. 

Hur mycket kostar en försäkring på min EPA-traktor?

Vad en försäkring på din epa-traktor kostar beror främst på vilken epa-traktormodell du har, hur lång din årliga körsträcka är och var du bor. Du ska även tänka på att en A-traktor och en EPA-traktor inte är samma sak. 
En EPA-traktor är nämligen ett fordon som tillverkats innan 31 mars 1975, och en EPA-traktor har inte heller en maskinell hastighetsbegränsning som alla A-traktorer måste ha. 

Hur gör jag för att jämföra försäkring för min A-traktor?

För att jämföra försäkring för din A-traktor är det viktigt att du begär in priser från alla försäkringsbolag som erbjuder A-traktorförsäkringar som passar för dina behov. När du fått in alla prisförslag är det en bra idé att jämföra dels hur mycket du måste betala, men även vad som inkluderas i försäkringen.