Måste man verkligen försäkra katten?

Artikeln presenteras av katt-försäkring.se

Försäkra katten

Om du skaffade katt utan större eftertanke så kanske du inte ens kommit fram till tanken om försäkring. När du väl gör det så är det inte säkert att du tycker att detta är en nödvändighet. Den lilla kattungen har ju inga hälsoproblem. Men faktum är att du borde tänka lite på det där med försäkringen.

Det är inte bara renrasiga katter som ska dra in pengar på utställning som behöver försäkras. Den genomsnittliga katten kommer att vara med om händelser där spåren från möten med andra katter och bilar kan innebära en rejäl veterinärkostnad.

Innan du tar en titt på bästa kattförsäkringen 2024 så ska du läsa vidare för att förstå varför du verkligen vill försäkra kissen. Det finns anledningar som du kanske inte ens har tänkt på men som kan bli högst aktuella under de kommande åren.

Varför ska du försäkra din katt?

Det är bra att du ställer den frågan för när du får svaren på den blir det helt uppenbart varför du inte ska hoppa över denna försäkring.

Försäkra din katt med tanke på att:

1. Sjukdomar och olyckor kan bli kostsamma

Precis som människor kan katter råka ut för oväntade hälsoproblem. Det kan handla om allt från mindre skador till allvarligare sjukdomar som kräver operation eller långvarig behandling. Veterinärkostnader kan snabbt bli höga och en försäkring kan hjälpa dig att undvika oväntade utgifter.

Vanliga behandlingar som tandproblem, infektioner eller benbrott kan kosta tusentals kronor och utan en försäkring kan dessa kostnader bli en stor belastning. Sedan 2023 är det också lag på att registrera katten hos Jordbruksverket och det vill du inte missa!

2. Trygghet och sinnesro

En kattförsäkring ger dig trygghet i att veta att du kan ge din katt bästa möjliga vård om något händer. Du slipper oroa dig för ekonomin om katten blir sjuk eller skadad och kan istället fokusera på att hjälpa din älskling att återhämta sig. För många är detta den största fördelen med en försäkring.

Det är minst sagt uppslitande att behöva avliva en katt för att du inte har råd med den behandling som krävs för att den ska överleva en skada. Detta bör du tänka på redan när katten är en liten söt kattunge som inte kommer i närheten av stora vägar och andra stridslystna katter.

3. Förebyggande vård och hälsokontroller

Vissa kattförsäkringar täcker även kostnader för förebyggande vård, som vaccinationer, hälsokontroller och kastrering. Detta kan vara ett bra sätt att hålla din katt frisk och upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede.

När kan det vara onödigt att försäkra katten?

Vi bör se på den andra sidan av myntet också för det kan finnas situationer då det är mindre aktuellt att försäkra en katt.

1. Innekatter löper lägre risk

Om din katt är en innekatt är risken för olyckor och vissa sjukdomar lägre jämfört med utekatter. En innekatt utsätts inte för samma faror som trafik, andra djur eller smittsamma sjukdomar. Men även innekatter kan bli sjuka eller skadade så det är fortfarande viktigt att väga för- och nackdelarna med en försäkring.

2. Äldre katter och vissa hälsoproblem

Äldre katter och katter med redan kända hälsoproblem kan vara svåra att försäkra eller bli mycket dyra att försäkra. Om din katt redan har en sjukdom kan försäkringsbolaget ofta utesluta den sjukdomen från försäkringen vilket minskar värdet av försäkringen. I sådana fall kan det vara värt att sätta undan pengar på ett separat konto för att täcka eventuella framtida veterinärräkningar.

3. Eget sparande som alternativ

Om du har en stabil ekonomi och kan spara pengar varje månad kan det vara ett alternativ att skapa en buffert för kattens vårdbehov istället för att betala en månatlig försäkringspremie. Detta kräver dock disciplin och framförhållning eftersom olyckor eller sjukdomar kan inträffa när som helst.

Vad ska du tänka på när du väljer försäkring?

Om du bestämmer dig för att försäkra din katt är det viktigt att välja rätt försäkring. Det är inte bara Agria som har kattförsäkring. Här är några faktorer att tänka på:

Slutsats: Behöver du verkligen försäkra din katt?

Svaret på frågan om du verkligen måste försäkra din katt beror på din livssituation, din katts livsstil och din ekonomiska situation. Om du vill känna trygghet och säkerställa att din katt får bästa möjliga vård utan att behöva oroa dig för kostnaderna, är en försäkring ett klokt val. Men om du har en innekatt, har möjlighet att spara pengar själv eller har en äldre katt med redan kända hälsoproblem, kan det vara mindre nödvändigt.

Det viktigaste är att vara medveten om riskerna och att ha en plan för hur du hanterar eventuella hälsoproblem eller olyckor som kan uppstå. Oavsett om du väljer att försäkra din katt eller inte så är det viktigt att vara förberedd på att ta hand om din katt på bästa sätt och se till att din älskade fyrbenta vän får ett långt och friskt liv.