Tandförsärking – Därför bör du försäkra dina tänder

Tandförsäkring

Det är en stor fördel att försäkra dina tänder med en tandförsäkring. Då är du täckt oavsett vilka tandsjukdomar och behandlingsbehov som kan komma att uppnå.

Om du har en tandförsäkring för dina tänder slipper du bekymra dig för oförutsedda kostnader hos tandläkaren. Du kan få kostnaderna täckta i samband med till exempel fyllningar, utdragning av tänder, kirurgi, röntgen och bedövning. En tandförsäkring kan också användas till att täcka den årliga kontrollen hos tandläkaren.

Så mycket kostar det att gå till tandläkaren

Det är ingen hemlighet att det är dyrt att gå till tandläkaren. En vanlig undersökning hos tandläkaren kostar runt 1100 kronor, och därutöver måste du betala för röntgen eller utdragning av tänder som gör att priset snabbt kan mångdubblas. 

Om du skulle ha oturen att få allvarliga problem med tandhälsan, kan priset komma upp i svindlande summor. Då är det guld värt att ha en försäkring – bokstavligt talat.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att gå till tandläkaren för en grundläggande undersökning en gång om året. Dessvärre är det många som skippar den årliga undersökningen på grund av priset. Då upptäcks inte sjukdomar och skador i tid, och du riskerar att betala mer på lång sikt. 

Undvik missfärgade tänder

Många undrar om de kan få tandblekning täckt av försäkringen. Dessvärre täcker tandförsäkringar normalt inte kosmetiska behandlingar, om du inte har en bakomliggande sjukdomsorsak. Missfärgning av tänderna sker ofta på grund av mat- och dryckesvanor, vissa mediciner och användning av tobak. Det är i synnerhet följande som missfärgar tänderna: 

Rökning och snusning är några av värstingarna när det kommer till missfärgning av tänder. Därutöver kan tandkräm med starka slipmedel göra tänderna gula då tandemaljen slits ned. Efter att du druckit syrahaltiga drycker som juice eller läsk, bör du således vänta en stund innan du borstar tänderna.

Visste du att…

Din tandläkare kan undersöka dig för en rad olika sjukdomar och tillstånd, och därför är det all anledning att besöka tandläkaren minst en gång om året. Visste du till exempel att…

…din tandläkare kan undersöka dig för muncancer?

På din årskontroll kommer tandläkaren vanligen titta efter tecken på olika sjukdomar i munnen. Muncancer är en av dessa. De tydligaste symtomen ses ofta som små sår eller röda/vita fläckar. Om det syns misstänkta tecken på muncancer kan ett enkelt cellprov klargöra om vidare behandling är nödvändig.

Det är enklare att behandla cancer i munnen om det upptäcks tidigt.

…din tandläkare kan diagnostisera diabetes?

De första symtomen på diabetes döljs väl, men tandläkaren kan hjälpa till att upptäcka dem. Diabetespatienter har nämligen för hög glukosnivå, vilket ofta ger problem med tandkött och tänder. Genom att upptäcka sjukdomen tidigt blir risken mindre för att man utvecklar relaterade hälsoproblem.

Tandläkaren kan upptäcka diabetes tidigt, så att sjukdomen kan följas upp på rätt sätt.

…muntorrhet kan uppstå av mediciner?

Vanliga mediciner som blodtrycksreglering, antidepressiva eller smärtstillande kan bidra till muntorrhet. Därutöver kan till exempel strålbehandling göra dig torr i munnen. Muntorrhet kan leda till karies och tandköttsproblem. Detta kan din tandläkare hjälpa dig med.

Normal spottproduktion är ett viktigt försvar mot periodontit och karies. Det reducerar bakterienivån i munnen och bidrar till starka tänder.