Sparande: En försäkring för framtiden

Försäkringar är till för att skydda oss mot det oförutsägbara. Det går därmed att säga att ett sparande är som att ha en försäkring för framtiden. Ett fortlöpande sparande ser till att det finns en buffert att ta av om något skulle hända, eller den dagen vi inte längre arbetar. Ett sparande kan anta flera former och det kan till och med ske i form av försäkringar. 

Spara i kapitalförsäkringar

Det finns mängder av olika försäkringar. Det går att försäkra nära och kära, fastigheter, fordon samt försäkra sig mot arbetslöshet och sjukdom. Det går också att köpa försäkringar för att spara pengar. Kapitalförsäkringar är en speciell form av försäkring som finns i tre varianter: 

Kapitalförsäkringar ska inte förväxlas med vanliga försäkringar. De kan i stället ses som skal där man samlar olika sparande. En fondförsäkring är ett skal för fondsparande. En depåförsäkring är ett skal för olika typer av värdepapper. En traditionell kapitalförsäkring är ett sparande som ett försäkringsbolag förvaltar åt dig. 

Sparande försakring

Spekulera i stället för att äga

Den som sparar i kapitalförsäkringar äger indirekt aktierna och alla värdepapper som ingår i dem. Det går däremot att spara i aktier utan att äga dem. I stället för att köpa en aktie kan du välja att spekulera på den. 

Säg att du är intresserad av AMC:s aktie. AMC Entertainment är en av världens äldsta och största biografkedjor med biosalonger i Europa, USA och Mellanöstern. Om du tror att fler kommer att börja gå på bio kan det leda till att värdet på deras aktie stiger. Du kan då öppna en CFD-position. Om du har rätt, och priset stiger, kommer din vinst att vara mellanskillnaden från att du öppnade positionen till dess att du stänger den. Du kan stänga din position när du är nöjd med utvecklingen. 

Fördelen med att spekulera på en tillgång är att du även kan göra det på fallande priser, det vill säga om du tror att färre personer kommer att gå på bio. CFD-handel är också tillgängligt med hävstänger. Det innebär att du kan öppna en position till ett högre värde än vad du går in med. 

Aktier

Hitta en form som passar dig

Likt försäkringar är valet av sparform högst personligt. Det finns inte en form som passar alla. Vissa vill vara mer delaktiga i sitt sparande. Andra föredrar att lämna över jobbet till ett försäkringsbolag, en bank eller mäklare. När du står inför valet att välja sparform är det viktigt att tänka på följande:

Du behöver välja ett belopp som du kan lägga undan utan att det påverkar din vardagsekonomi. Du bör även fundera på hur aktiv eller passiv du vill vara. De som sparar kortsiktigt brukar vara mer aktiva, medan de som sparar långsiktigt kan vara mer passiva. Allt sparande kommer samtidigt med en risk. Du måste avgöra vilken risk du är bekväm att ta. Möjligheten att gå med större vinst kommer ofta med en högre risk. En lägre risk kan ge en mindre men möjligtvis stabilare värdeutveckling. 

Hur du väljer att spara pengar är upp till dig. Precis som när du ska välja försäkring behöver du tänka på dina förutsättningar, ditt mål och hur stor risk du är villig att ta.