Så jämför du försäkringar i Norge

Artikeln presenteras i samarbete med Forsikre.no

Försäkring Norge

Ska du flytta till grannlandet Norge för att jobba som småningom? Eller har du kanske redan bott där ett tag men har inte riktigt stenkoll på försäkringar? Oavsett situation bör du veta att försäkringar i Norge skiljer sig något från de svenska. Men precis som det är viktigt att vara försäkrad i Sverige är det lika viktigt att du är försäkrad under din vistelse i Norge. Här följer lite generell information om försäkringar i Norge, samt tips om hur du jämför de försäkringar som finns för att hitta det bästa alternativet för dig.

Inget kollektivavtal bundet till ditt arbete

Inför din flytt bör du känna till att man i Norge inte är automatiskt försäkrad till och från arbetet. Det finns nämligen inget kollektivavtal i Norge. Du är fortfarande försäkrad på jobbet däremot. Arbetslöshetsförsäkringen är obligatorisk och ingår i den så kallade trygdeavgiften

Eftersom du inte är försäkrad till och från jobbet är det värt att undersöka tilläggsförsäkringar. Då kan du med fördel vända dig till ett fackförbund, alternativt kontakta ett norskt försäkringsbolag. Men innan du bestämmer dig för en specifik försäkring bör du såklart jämföra de olika försäkringar som finns.

En sjuk- och olycksfallsförsäkring rekommenderas

Förutom att vara försäkrad till och från jobbet samt under arbetstiden bör du undersöka sjuk- och olycksfallsförsäkringar för heltid. Sjukvård tillgår man fortfarande via sitt arbete och det europeiska sjukförsäkringskortet. Men det är fortfarande bra att ha en extra sjuk- och olycksfallsförsäkring. 

En hemförsäkring kan också vara aktuell då det ofta ingår reseskydd för semester och liknande. Skulle det mot förmodan hända något med ditt boende under vistelsen kommer försäkringen också täcka detta. Men var uppmärksam när du väljer hemförsäkring, många täcker saker som andra inte täcker. Även här är det viktigt att du jämför de olika försäkringar som finns i Norge. Precis som i Sverige finns det ett par olika försäkringsbolag man kan vända sig till. Alla med sina olika priser och paket som de erbjuder.

Jämför försäkringar för att hitta det bästa alternativet

Som nyinflyttad i ett land är det första man tänker på vanligtvis inte försäkringar. Men precis som du är, eller har varit, försäkrad hemma i Sverige är det oerhört viktigt att du är försäkrad även i Norge. Annars finns det en risk för väldigt dyra avgifter om något skulle hända dig. Men att ta reda på vilka försäkringar du behöver och vilket försäkringsbolag du ska vända dig till kan vara utmanande. Särskilt när du kanske ännu inte är riktigt haj på språket.

Som tur är finns det jämförelsetjänster som https://forsikre.no/. Då kan du jämföra det utbud av försäkringar som finns på den norska marknaden och säkra dig om att du hittar det bästa alternativet för dig. En bra försäkring innebär inte endast en billig försäkring. Du vill du också veta att det inte tillkommer några gömda avgifter. Men det är också viktigt att försäkringsbolaget hjälper dig under tiden och har en professionell kundtjänst att tillgå. Med hjälp av Forsikre.no kan du dessutom samla dina nuvarande försäkringar på ett och annat ställe. Detta kommer spara dig oerhört mycket pengar under din vistelse i Norge!