Idrottsförsäkringar: Olika för lag och individuella idrottare

Artikeln presenteras i samarbete med Mr Green

Idrottsförsäkring

Alla som idrottar på elitnivå behöver en idrottsförsäkring. Det är skyddsnätet vid eventuella skador och oförutsägbara händelser. En idrottsförsäkring kan se ut på olika sätt och de skiljer sig ofta mellan lagidrottare och individuella idrottare.

Vad är en idrottsförsäkring?

En idrottsförsäkring är en heltäckande försäkring som ersätter idrottare för skador som kan uppstå under aktivitet eller på väg till och från en tävling eller träning. Den kan även ersätta skador som uppstår utan anslutning till idrottandet, men som hindrar framtida deltagande. Vad som ingår i en idrottsförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag. Vanliga skydd är ersättning för akutvård, skador på utrustning och kläder, terapi, invaliditetsersättning, dödsfallsersättning och tandvård. Vissa försäkringar täcker skador som uppstår i och utanför Sverige. Den som inte har ett försäkringsskydd utanför Sverige kan teckna en extra idrottsreseförsäkring inför exempelvis en tävling eller ett träningsläger i utlandet.  

Idrottsförsäkringar erbjuds av flera stora försäkringsbolag i Sverige. 

Individuell idrottare = egen försäkring

Som individuell elitidrottare är det upp till var och en att skaffa en passande idrottsförsäkring. Detta gäller alltifrån tennisspelare till golfare. Att vara individuell idrottare kan jämföras med att vara egen företagare. Det är du själv som betalar ut din lön och därmed är ansvarig för att ”arbetet” sköts och att ett skyddsnät finns vid eventuell frånvaro. Det är ditt ansvar att välja rätt försäkring för din sport, och dina behov. 

Att hitta rätt försäkringsbolag är som att hitta rätt spelbolag. Det behövs en grundlig undersökning av utbud, förmåner och villkor. Pris och betalmetoder är också en avgörande faktor. För att kunna betta på sport behöver spelare ta reda på om spelmarknaderna och sporterna som de är intresserade av finns. Online betting är nämligen mer än bara betting på stora evenemang som OS. Det går att betta på mindre ligor och obskyra sporter, såsom cricket och vattenpolo. Det finns olika typer av spelformer, från handikapp betting och flexi betting till spread betting. För att sedan lyckas med sitt spel gäller det att kontrollera bankrullen och sätta sig in i matcherna. Ta reda på allt som går att hitta om respektive spelare eller lag och jämför dem med tidigare resultat. 

Idrottsförsäkringar

Lagidrottare försäkras via klubben

Den som ingår i ett lag eller en klubb, t.ex. inom fotboll eller ishockey, kan vara försäkrad genom sitt medlemskap. I Sverige får alla elitfotbollsspelare som spelar i Allsvenskan, Superettan, Damallsvenskan och Elitettan automatiskt en idrottsförsäkring som en del av sitt kollektivavtal.

För ligor utanför Sverige gäller andra villkor. I NHL är spelarna försäkrade baserat på deras årslöner och position i klubben. Ju viktigare en spelare är, desto dyrare är försäkringen. Dessa försäkringar kan ibland skapa problem. Inför OS i Sydkorea 2018 meddelade NHL att de inte tänkte pausa ligan för att låta spelare representera sina landslag. Det uppgavs flera orsaker till beslutet men skaderisken, och försäkringskostnaderna de kunde medföra, var en tung anledning.  

Som professionell idrottare är det lika viktigt att ha en idrottsförsäkring som en hemförsäkring. Vid eventuella skador kan vårdkostnaderna bli skyhöga, och utebliven inkomst kan ha stora konsekvenser. Ta alltid reda på vad som gäller för dig, oavsett om du spelar i en klubb eller inte, och jämför försäkringsbolagen med varandra.