Försäkring och förberedelser för båtresan

Artikeln presenteras i samarbete med AXO Finans

Båtresan

Glöm inte att försäkra din båt innan du lämnar kajen. Då är du säker om något skulle hända med båten under båtsemestern.

Det är lätt att bli förtjust i en båtsemester, och många familjer tillbringar semestern på havet varje år. För att semestern ska bli lyckad är det viktigt att förbereda sig väl. Båten måste vara resklar, och all utrustning måste fungera. Dessutom måste du ha försäkringen i ordning.

Båtresan du drömmer om

Förberedelserna är naturligtvis viktiga men charmen med båtsemester är också att man inte behöver ha en plan. En semester i båt är synonymt med frihet och att ta saker som de kommer. Du behöver inte planera in i minsta detalj, och så länge båten är försäkrad behöver du inte oroa dig för att något ska gå fel.

De flesta som ska köpa båt behöver ett lån, oavsett om det gäller en ny eller begagnad båt. Här kan du jämföra lån för att hitta det billigaste lånet till båt. Ska du köpa begagnad båt kan du kolla på Blocket.se

Skepparen ansvarar för att allt ska fungera innan ni kastar loss, och måste kontrollera att båten fungerar och att den har all säkerhetsutrustning på plats. Motor, lanternor, länspump och flytvästar ska också kontrolleras innan ni beger er ut till havs. Det är bra att ha med ett litet servicekit eller verktyg om något skulle behöva repareras under resan.

Detta måste du veta om båtförsäkring

En riktig båtförsäkring hör till en säker och trevlig båtsommar. Vilken försäkring du ska välja beror på båttyp, antal passagerare, hur länge ni ska vara borta och vart ni ska. En del försäkringar gäller bara längs Sverige och Norge, medan andra försäkringar omfattar hela Europa. Här är några av sakerna du kan få täckta med en bra båtförsäkring:

Med en bra försäkring på plats behöver du egentligen inte planera resten av resan. Följ strömmen och åk dit vinden tar er. Det är just det som är så härligt med att semestra på båt, och få saker kan mäta sig med friheten på havet.

Tips för en lyckad båtsemester

När du har köpt båt och försäkringen är ordnad, är det dags att kasta loss. Här kommer våra bästa tips för en lyckad båtsemester:

Planera eller inte planera: vissa somrar kanske planen är just att inte ha någon plan, utan att bara ta det som det kommer. Spendera en vecka på den finaste platsen längst västkusten eller andra ställen och ta jollen in för att handla.

Andra gånger kan det vara skönt att sätta upp ett mål. Då får ni något att längta efter och kan dela upp det i förnuftiga etapper. Trevlig semester!