Välja försäkring till bil – Så ska du tänka

Artikeln presenteras i samarbete med Insplanet

Försäkring bil

Vilken försäkring till bil är bäst för just dig? På marknaden finns det mängder med olika försäkringsbolag att välja mellan och olika försäkringar för olika behov. Du hittar bland annat helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring, men även ett flertal olika tillägg som du kan använda dig av. Att välja rätt försäkring till bil kan kännas svårt, eftersom utbudet är så stort. Här listar vi de viktigaste saker att ha i åtanke och vägleder dig till att hitta en försäkring som passar dig.

När du ska välja en försäkring till din bil finns det en hel del saker som du bör ha i åtanke. Många lägger stor vikt på priset, vilket kanske inte är så konstigt. Priset på din försäkring kommer att ha en stor betydelse för huruvida du tycker den är bra eller inte, men kom ihåg att inte glömma bort andra viktiga faktorer. Du behöver fundera över vilka behov du har och därefter utgå från vilka skydd som är viktiga för just dig. Här kan du t.ex. fundera över om du främst kör ute på landet eller om det är i storstaden du befinner dig mest, vilken tid som du brukar vara ute på vägarna och hur ofta du använder dig av bilen. Orsaken till varför du ska tänka på detta är helt enkelt för att din bil utsätt för olika risker beroende på vilken miljö du befinner dig i.

Helförsäkring, halvförsäkring eller trafikförsäkring?

En mycket vanlig fundering som många bilägare har är om en helförsäkring, halvförsäkring eller en trafikförsäkring kommer att passa bäst.

Trafikförsäkring – En trafikförsäkring är ett grundskydd som alla bilar som förs fram måste ha. Det är den mest grundläggande försäkringsalternativet som täcker skador på andra människors egendom, skador på en bil eller skador på människor som har orsakats av dig. Att köra utan en trafikförsäkring är olagligt.

Halvförsäkring – I halvförsäkringen finns alla skydd som trafikförsäkringen har, men med några fler tillägg. Här får du t.ex. skydd för stöld, räddningsbehov, skador på glas från t.ex. stenskott, motorproblem och rättsskydd. Vad en halvförsäkring inkluderar kan dock variera kraftigt mellan olika försäkringsbolag.

Helförsäkring – I helförsäkringen får du alla skydd från trafikförsäkringen och halvförsäkringen, samt ett extra skydd för vagnskador. Exempel på vagnskador kan vara om någon förstör din bil genom skadegörelse eller om ett träd skulle falla ner och orsaka skador på din bil.

Vilka faktorer påverkar priset på försäkringen till bilen?

Det finns flera faktorer som kan vara avgörande för hur mycket du kommer att betala för din försäkring till din bil. Som exempel kommer både din och bilens ålder att vara av betydelse. Om du kör en gammal bil kan det i många fall räcka gott och väl med en trafikförsäkring, medan en nyare bil kan behöva minst en halvförsäkring för att du ska kunna känna dig trygg på vägarna. Förarens ålder är också mycket viktig och något som försäkringsbolagen kan basera sitt pris på. Är du under 24 år är risken stor att du får en högre kostnad, just eftersom risken för olyckor är högre för yngre förare. Din historik är ytterligare något som kan ligga till grund för vilket pris som du kommer att få, såväl som dina körvanor, vilket märke du har på bilen och vart i landet du bor. Att hitta en billig bilförsäkring som täcker allt man behöver är sällan en svår uppgift, men det kan krävas tid och tålamod om du vill ha det bästa erbjudandet på marknaden. Vi rekommenderar därför alltid att du jämför försäkringsbolagen mot varandra som ett första steg mot din nya försäkring!

Jämför försäkring till bil med jämna mellanrum

Att jämföra försäkring till bilen bilförsäkringar är viktigt när du ska välja försäkring för första gången, men det är minst lika viktigt att jämföra (och eventuellt byta) med jämna mellanrum. Orsaken till detta är helt enkelt för att det ständigt kommer ut nya erbjudanden och försäkringsbolag på marknaden som du kan ta del av. Genom att jämföra på en återkommande basis kan du se till att du alltid får den billigaste och mest täckande försäkringen. Hur ofta du har möjlighet att byta beror på vad det är för bindningstid som du har avtalat med det försäkringsbolag som du har för stunden. Det vanligaste är att försäkringarna är bundna under ett år och kan därefter bytas när du önskar.