Ingår bilförsäkring vid privatleasing?

Bilforsakring vid privatleasing

Privatleasing blir allt mer populärt. Många väljer att privatleasa istället för att köpa en bil. Att leasa bil är ett bekvämt sätt att äga bil på. Men man måste se upp med vilka kostnader som tillkommer. Skatt och bilförsäkring vid privatleasing ingår inte alltid. Därför bör man ha med detta i sin kalkyl innan man bestämmer sig för vilken leasingbil man väljer. 

En bilförsäkring för privatleasing är inte annorlunda än för en bil man köper kontant eller via billån. En leasingbil är i regel helt ny och omfattas av samma krav som vilken bil som helst. När man köper eller leasar en ny bil omfattas bilen av en vagnskadegaranti. Alla nya bilar omfattas av en vagnskadegaranti från biltillverkaren i upp till tre år. Vagnskadegarantin täcker det som en helförsäkring vanligtvis skulle omfatta som exempelvis yttre skador på kaross och lack. Precis som vid ett vanligt nybilsköp räcker det med en halvförsäkring första tre åren. 

Bilmärken som erbjuder privatleasing med försäkring

Kolla noggrant upp den totala månadskostnaden för din leasingbil. Olika bilmärken har olika paket där det kan skilja sig mycket åt vad som ingår. Enligt vår undersökning ingår sällan bilförsäkring vid privatleasing. Det är endast Volvo som erbjuder försäkring i sitt leasing-paket Volvo Inclusive via Volvia. För andra vanliga bilmärken ingår oftast inte bilförsäkring, utan ger istället ett rabatterat pris på försäkring vid leasing. Exempelvis ger Volkswagen och Audi 20 % lägre försäkringspremie. Andra märken som Kia, Renault och Toyota ger andra rabatter, som lägre självrisk eller försäkring till fast månadskostnad. 

Även om man får rabatt på märkesförsäkringarna vid privatleasing är det inte säkert att det är det billigaste alternativet. Du kan helt fritt välja vilken försäkring du vill till din bil. Därför är det viktigt att man jämför bilförsäkring för att se till att man inte betalar mer än man borde för sin bilförsäkring vid privatleasing. 

Kolla upp vad som ingår vid privatleasing

Det är inte bara bilförsäkringen som kan bli en extra kostnad vid leasing. Vad som ingår kan variera mellan olika bilmärken. Vissa lockar med låg månadskostnad. Men beroende på vad som ingår kanske inte månadskostnaden är så låg som man kan tro vid en första anblick. Här nedan följer punkter som man bör kolla upp om det ingår eller inte i leasingavtalet.

Extra bilförsäkring för leasingbil

En vanlig bilförsäkring täcker det mesta för din bil. Men vid olycka eller skada får man som vanligt betala en självrisk som ofta kan vara ganska hög. Vissa försäkringsbolag har specialiserat sig på en extra bilförsäkring vid privatleasing. En försäkring som adderas till den vanliga bilförsäkringen. Dessa försäkringar ersätter en del av självrisken samt hjälper till med rättskydd om en det skulle bli problem när leasingbilen ska återlämnas efter avtalstiden. 

När bilen ska lämnas tillbaka efter leasingperioden kontrolleras bilens skick. Har bilen ett onormalt slitage kan man få betala ett extra belopp vid återlämning av bilen. I alla leasingavtal finns det en punkt om onormalt slitage. Det är inte ovanligt att en tvist uppstår om vad som är onormalt slitage. Därför bör man läsa på om vad som gäller och vem som bedömer vilket slitage som är acceptabelt eller inte. Skulle en tvist uppstå kan en extra bilförsäkring för privatleasing hjälpa till med juridisk hjälp anpassad för leasing.